龍珠小站の論壇

Login

免註冊即享有會員功能

搜索
查看: 1160|回復: 17

[內含劇透]復仇者2集中帖

6萬

版主

MoonSpring

今次心理描寫做得好好,不過節奏比較快,一唔覺意就miss左d野
笑位都唔錯,最正係最尾問Thor將個鎚放係架lift度果個~
守護軸心果part,唔明Hawkeye有咩用,佢明明係遠戰…
Quicksilver死果陣Scarlet Witch招大技好似有用過成班人係度守…
(乜Scarlet Witch唔係家姐咩,係咪改左設定)

btw同同學一齊睇,佢地竟然唔知邊個係Thanos…

完全體

A.K.A. ON9

今集差過上集

首先快銀死完全隔硬 不知所謂 明明插滿旗子的是鷹眼......

第二 奧創漫畫中是一線大佬,但在劇中又說gag又只會使用蟻多嬲死象戰術 力智勇完全睇唔到 尤如一個中二病既小孩

完全沒有作為大佬既霸氣和形象 又話佢控制哂網絡但復仇者仲可以上網溝通搵資料......

今集描寫奧創可謂失敗中既失敗。

第三 重新振作呢?又話緋紅女巫可以把復仇者由內部破壞,好啦個個中哂幻術。

點知大家當發惡夢,去一去鷹眼個Camp site就無事-.-上集都話個agent死左(雖然係假)就合力打外星軍團,今集呢?

唯一可以讚既就係各人戲份分配得好平均同堆笑位唔錯(鷹眼意圖暗殺快銀,唔好講粗口,唔好偷我堆柴......)
回復

完全體

A.K.A. ON9

神白牙 發表於 2015-4-26 12:12 AM
今集差過上集

首先快銀死完全隔硬 不知所謂 明明插滿旗子的是鷹眼......

仲有一讚既係Scarlet witch真係好正!
回復

1萬

魔人

首先今次3d做得好差
而且預告有些片段沒有了
同意今次的心理描寫同笑位做得好好,快銀捉唔到個鎚個part真係好X
幻視算不算最強?身體由汎合金做成又有心靈寶石
話說Thanos要集齊6粒無限寶石不就要殺了幻視
同學唔知邊個係Thanos+1
為何會有這麼多汎合金,唔係話超罕有咩==賣汎合金條友被奧創砍斷隻手都好似當無事

但整體來說,整套戲好好睇。同意Scarlet witch真係好正,但我d同學喜歡Black Widow

回復

6萬

版主

MoonSpring

煞死人 發表於 2015-4-26 11:40 AM
首先今次3d做得好差
而且預告有些片段沒有了
同意今次的心理描寫同笑位做得好好,快銀捉唔到個鎚個part真係 ...

最尾自己拎左粒石落黎 (好似係)
回復

2萬

版主

信長

個人覺得整體上係做得比上集好,角色分配上係更平均

1.雖然鷹眼插滿旗,不過導演中意邊個死就邊個死,再講快銀其實未死...

2.汎合金最純既已經拎去做左美國隊長個盾,你見到咁多既係合金

3.事實上復仇者不再需要理由振作,經過紐約一戰及之後既事件,佢地已經成長,不再像以往一樣

4.事實上奧創係描寫不足,令人感覺多係為第三集排伏線
回復

1萬

版主

凜冽蒼泉並櫻花

這是近期看得比較爽的一部電影。

鏡頭的安排可以說是讓人看得非常舒服,而且情節則能抓住觀眾的節奏。

劇中對復仇者大部份成員的描寫亦有所進步:以美隊為例,今次復二的編劇不如過往般,幾乎只寫美隊對於現代社會的陌生和混亂;復二中的美隊,可以說是融入了現代的社會氛圍中,不復以往猶如大鄉里入城般的傻裡傻氣,但是對於逝去時光的深刻懷念與隨之而來的不安感,卻讓觀眾更能對這位被命運盜去七十多年歲月的英雄有了更深入的理解。

而曾經出現在Iron-Man、美隊的專屬電影中的黑寡婦——Black Widow,在復二當中也有了全新的描寫,勾寫出了這位美女特工的過往。不過,在美隊二中與美隊的曖昧在復二中完全消失,復一當中與鷹眼說不清道不明的關係也被突然出現的鷹眼一家劃清了界線,有點不知道裡地,與Banner走在了一起,過往神秘而捉摸不定的"黑寡婦"在復二中突然除下了她的面紗,實在不明所以。

還有鷹眼的這麼一號人物,與黑寡婦同樣身為人類特工的他,在復二中擁有了妻兒,不知為何,戰鬥力明顯沒有復一當中那麼高強、那麼瀟灑了,但是卻多了一分擔帶和風趣,的確有幾分為人父的味道,亦不知道是否因此而能處處克制初出茅廬的超能兄妹呢?

而奧創,作為復二中最大的反派,一個誕生於Tony手中的人工智能,幾乎完全繼承了Tony的人格特點——固執、浮躁、目中無人、在面前困境時的故作冷靜……一切一切都有着Tony的影子,稱其為Tony之子亦不足為過,因為兩者實在很像……不過在實力的描寫上亦有所不足,全劇中,除了借助互聯網逃脫之外,基本上都沒有體現出人工智能可以透過互聯網而「無處不在」的特點,頂多也只是每一個分身都有同一個意志,但這點亦很少提及……

回復

完全體

A.K.A. ON9

金田一一 發表於 2015-4-26 09:20 PM
個人覺得整體上係做得比上集好,角色分配上係更平均

1.雖然鷹眼插滿旗,不過導演中意邊個死就邊個死,再講快 ...

異議!

話哂紅女巫都係引發佢地最大既恐懼

佢地真係去完鷹眼間屋就無事啦喎

會唔會係咁呀?我覺得點都要寫返d佢地勇敢面對恐懼既情節(e.g.Black widow都敢同banner講自己心中的陰影,呢個算係面對但其他人真係.....
回復

超1第3階段

成套戲最中意係雷神話:好彩我夠勁冇比佢整到有幻覺。轉頭就入左幻覺~~

bwt , 都係覺得唔夠上集好~
回復

6萬

版主

MoonSpring

悟天 發表於 2015-4-27 01:23 PM
成套戲最中意係雷神話:好彩我夠勁冇比佢整到有幻覺。轉頭就入左幻覺~~

bwt , 都係覺得唔夠上集好~ ...

今集雷神做左滑稽角色sosad
回復

超1第3階段

wai2613 發表於 2015-4-27 03:59 PM
今集雷神做左滑稽角色sosad

雷神上集已經係ww , 同綠巨人企埋一齊扮型比綠巨人一拳崩開~~
回復

2萬

版主

信長

神白牙 發表於 2015-4-27 11:19 AM
異議!

話哂紅女巫都係引發佢地最大既恐懼

其實CA回過神來果陣,佢幻想中既大廳已經無哂人,證明佢分得清楚咩係現實,咩係理想,佢唔再佢舊時果個一味識得回味過去既鄉下佬

雷神唔使多講,比得恐懼,佢更擔心神域既安危(事實上佢有驚咩...)

IM的恐懼其實不叫恐懼...只係在擔心以後可能發生既事...反而IM3果個先係真恐懼...

BW要克服

至於Hulk,我覺得Hulk第一集果陣,事實上佢已經要面對響復仇者2出現既問題(自己既存在會危及愛人,自己無法與愛人在一起的問題)

其實所謂引出恐懼,只係翻炒各成員面對過既野...
回復

6萬

版主

MoonSpring

金田一一 發表於 2015-4-27 10:33 PM
其實CA回過神來果陣,佢幻想中既大廳已經無哂人,證明佢分得清楚咩係現實,咩係理想,佢唔再佢舊時果個一味識 ...

Scarlet Witch既能力比較似係控制一個人諗乜多於引發人既恐懼…
回復

完全體

A.K.A. ON9

wai2613 發表於 2015-4-28 05:08 PM
Scarlet Witch既能力比較似係控制一個人諗乜多於引發人既恐懼…

但套戲入面佢好似無控制過一個人喎...
回復

6萬

版主

MoonSpring

神白牙 發表於 2015-4-28 07:11 PM
但套戲入面佢好似無控制過一個人喎...

控制人走佬算唔算
回復

完全體

A.K.A. ON9

wai2613 發表於 2015-4-28 07:57 PM
控制人走佬算唔算

你又岩....

我錯我染....
回復

超1第2階段

辯論比賽準優勝

不太懂marvel的人路過

終於看了
近排看flash多了,感覺快銀跑一會便喘氣,很差勁,還以為他跟flash一樣會有加速癒合
緋紅很靚女啊
hulk不是有betty嗎,為甚麼會安排他跟黑寡婦
vision不穿衣服比穿的更帥

因為有緋紅和快銀,所以令我想起如果磁力王有參戰的話,奧創做甚麼也不成
回復

6萬

版主

MoonSpring

超級比古洛 發表於 2015-4-28 11:20 PM
不太懂marvel的人路過

終於看了

磁力王最多只是控制到磁場,但奧創的意識仍能在互聯網中穿梭,相信創造一個有機的身體並不是難事…
回復